4 juli 2013

'T Ailand - het mekka voor visliefhebbers

Wakker worden met het geluid van kwakende eendjes, tjilpende vogels, wat is er fijner. Na een heerlijke nachtrust is de zondag zonnig gestart, hiervan wil je gewoon zoveel mogelijk genieten. Er zit niets anders op dan voor het ontbijt een kleine ronde om de borg te maken. Rustig zie je natuur ontwaken, de lammetjes hebben dorst en de ganzen zijn alweer op zoek naar voedsel. Dit gaat nooit vervelen.
Wat ook niet verveelt is het heerlijke ontbijt wat Hilde Soek verzorgt in de oude bibliotheek. Al de overnachtingsgasten worden op 9.00 uur verwacht in de kamer en daar is een lange tafel rijkelijk gedekt. De heerlijkste kazen, vleeswaren, verschillende vers brood, zelfgemaakte jam, vers geperste jus d’orange, uiteraard koffie en thee, gekookt eitje, fruit en met als hoogtepunt heerlijke dikke geitenyoghurt met in honing gemarineerde aardbeien. Misschien een klein detail maar dit maakt Piloersemaborg wel uniek; op tafel staan verse bloemen en echte kaarsen! Na onze buikjes volgegeten te hebben, gaan we afscheid nemen van Dick en Hilde. Ze hebben er voor gezorgd dat we een weekend hebben beleefd die nooit vergeten zal worden. En nog mooier, die herhaald zal gaan worden, dat is zeker.
Het is nog te vroeg om richting Lauwersoog te rijden, want daar worden we bij ’T Ailand van Jan en Barbara voor de lunch pas rond 13.00 uur verwacht. Daarom maken we eerst een uitstapje naar het gezellige plaatsje Pieterburen. Bekend van de zeehondencrèche maar het biedt ook een schitterende tuin en kerk. Domies Toen is een romantische botanische tuin rondom de Petruskerk met onder andere mooie bloemenweide, buxushaagjes, vijvers en mooie rozenperken.
Naast Domies Toen is een gezellig theehuisje te vinden met een terras aan een oude middeleeuwse waterplaats. Uiteraard de plaats om te genieten van een lekkere thee. Ook kun je er enkele streekproducten kopen waaronder spelt. Sinds 1997 bestaat er namelijk een spelt project in Pieterburen en omstreken wat biologisch oergraan levert genaamd Oberkulmer Rotkorn. De boer, molenaar, bakker, brouwer, distilleerder en zelfs stoffeerder werken samen om mooie producten op de markt te brengen van dit gezonde graan. Wij gingen naar huis met speltkorrels, spelt pannenkoekenmix en 2 soorten pasta van spelt.
Inmiddels wordt het tijd om richting Lauwersoog te rijden. Het is mooi weer dus volop leven in de haven. De boot van en naar Schiermonninkoog heeft het druk en uiteraard 'T Ailand ook. In de haven van Lauwersoog hebben de goedevissers Jan en Barbara Geertsema van de TS31 'Internos' sinds november 2011 een gezellig maar vooral uitstekend informatie en eetcafe. Je kunt hier niet alleen proeven van hun heerlijke zelfgevangen harder maar ook van meerdere Waddengoud gecertificeerde vissen zoals poon en heek. Allen gevangen door eerlijke en duurzame vissers. Zelfs de niet viseters laten ze hier genieten van hun vissen en zeker van de garnalenkroketten! Overigens zijn er ook kaas en vlees gerechten te bestellen.
Na een warm welkom gaan we aan tafel; het feest gaat beginnen. We beginnen met een boerengroentesoep echter niet met vlees maar met vis. En al meteen krijg ik jeugdherinneringen aan de boerengroentesoep van mijn oma, maar dan uiteraard met de balletjes. Vervolgens krijgen we een nieuw gerecht uit de keuken van Barbara, een krabsalade. Niet met de vieze ingeblikte krab, nee verse krab op smaak gebracht met wat knapperige groenten en een yoghurtachtige dressing. Fris, licht en heerlijke op een knapperig toastje. En daar komt alweer het vervolg aan namelijk een grote pan met kokkels. Niets meer, niets minder. Lekker brood erbij en daar gaan onze handen de pan in. Tenslotte met je handen eten is het lekkerste wat je bij deze gerechten kan doen. De pan ging brandschoon weer terug en werd vervangen door een groot bord met heerlijke kort gebakken langoustines. Bij deze lekkernij een heerlijke mix van verschillende sla soorten waaronder lamsoor.
Als je de rit naar Lauwersoog maakt, dan wil je nog veel meer proeven. En dus hadden we ook nog de eerder genoemde garnalenkroketjes, die voordat ze ook maar iets konden afkoelen al weer op waren. We sloten het visfeestje af met een mooie moot heek uit de oven. Wat is het leven toch mooi bij 'T Ailand. Barbara en haar mensen maken het meer dan waard hierheen af te reizen. Mocht je dus op vrijdag, zaterdag of zondag iets leuks, lekkers en leerzaam willen doen..ga naar Lauwersoog. Na een heerlijke Slowfood Presidia koffie is er dan echt een einde aan het bezoek gekomen. Maar niet voordat ik een grote zak met vis, welke Jan voor mij heeft klaarstaan, in mijn auto laad. Poon, leng, langoustines, witjes noem maar op. Ik zit voorlopig goed!
Al vaak genoeg heb ik vol lof, respect een eerbied gesproken over deze twee mensen. Deze mensen verdienen een standbeeld, en niet alleen omdat zij ervoor zorgen dat we op een verantwoorde manier van vis kunnen blijven genieten. Nee, er is zo veel meer. Ervaar het zelf en neem een kijkje op www.ailand.nl en www.goedevissers.nl
Na een paar stevige knuffels is het nu toch echt tijd om weer richting Amsterdam te rijden en heerlijk na te genieten van al het moois de provincie Groningen te bieden heeft. En vanavond..eet ik een heerlijk poontje uit de oven. Ik kan gewoon niet genoeg krijgen aan al het lekkers ons landje te bieden heeft. Tenslotte niet alles wat je van ver haalt, is lekkerder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten