12 mei 2014

Een nieuw begin met Tonno alla Ligure

Dat gezond zijn en gezond blijven belangrijk, zo niet het belangrijkste, is dat weten we allemaal. Voor sommige is dit niet weggelegd en ook ik bevind me onder die groep. Om die reden is er zowat een jaar voorbij gegaan dat ik niet geschreven heb. Tijdens dit jaar is er veel gebeurd en realiseer ik me nu des te meer dat je de dingen moet doen die je energie geven. En ook al leef je het leven "aangepast" en op een ander tempo, het leven is nog steeds erg de moeite waard. Daarom een nieuwe start onder een nieuwe naam voor het blog. Maar met nog steeds het onderwerp wat me het meest aan het hart gaat: Italië en al haar lekkere, pure en eerlijke producten en producenten.
Het blog zal mijn reis blijven zijn door het land alleen in een tempo van een slakje...uiteraard zou ik het leuk vinden als ik reisgenoten krijg dus als je tijd en zin hebt, reis met me mee.

Beginnen doe ik bij een gerecht uit Genua; tonno alla Ligure.
Liguria heeft niet zo uitgebreid visbestand als de andere kustlijnen van Italië. Vooral de mul, poon, inktvis en octopus zijn erg geliefd. En ook zijn de vele kleine vissoorten zoals de pieterman zeer geliefd voor de bekende vissoepen. Tonijn is een vis die niet veel voorkomt in de kookschriften van de inwoners. Toch een recept met tonijn dit keer. Want de ingrediënten die met de tonijn gebruikt worden maken dit oude recept zo typisch " alla Liguria".

Liguria bestaat namelijk niet alleen uit de kust, het heeft ook een rijk achterland. Noten, kastanjes, olijven, fruit en mooie variëteiten groenten hebben het erg naar hun zin in het milde klimaat. Ook kleinwild en slakken zijn geliefde giften van de natuur en dus in de keuken. Maar een absolute favoriet is de paddestoel, vers of gedroogd, ze verschijnen in vele gerechten. Bij konijn zijn ze haast niet weg te denken en ook bij kalfsvlees zijn ze een graag geziene gast. Maar ook in gerechten met vis. Verse plakken porcini samen met zeeduivel gebakken is een ware delicatessen. En gedroogd komen ze veel voor in recepten met baccala. En zo maken ze een gerecht " Genovese" of " alla Ligure".

Het originele recept tonno alla Ligure gaat uit van blauwvin tonijn, de Thunnus Thynnus. Maar uiteraard pas ik dit recept aan door de albacore, de witte, tonijn te gebruiken. Een tonijn waar je ook zeker ook niet teveel moet van eten. Maar waar je nog met enige "verantwoordelijkheidsgevoel" zo af en toe van kan genieten.
Het recept is snel en simpel. Maar daarom niet de reden is om het te maken, dat is omdat het gewoon zo heerlijk smaakt. Het vlezige van de tonijn samen met de aardse smaken van de gedroogde porcini kunnen je ook hier laten wegdromen naar het mooie Liguria. De pittoreske kustlijn met zijn schitterende bergen in de binnenlanden. Een glas vermentino in mijn hand.....


Bak in pan, welke ook in de oven kan, een beetje fijngesneden knoflook, een ansjovisfilet en wat peterselie. Voeg vervolgens de geweekte en fijngesneden porcini toe. Gebruik ca. 5 gram porcini per steak van 150 gram. Smoor rustig een enkele minuut. Haal de tonijn licht door de bloem en voeg deze toe samen met peper en zout. Een klein scheutje witte wijn erover en zet ca. 6 minuten in de oven (bij180 graden). Draai de tonijn om en zet nog eens voor ca. 6 minuten in de oven. Uiteraard moet je deze tijd laten afhangen van de dikte van je tonijn want je wilt niet een uitgedroogd stuk vis hebben.

Mij rest nu niets meer te zeggen dan Buon appetito.1 opmerking:

  1. Lieve Manon, wat een prachtig blog ! Het ziet er erg professioneel uit en het gerecht zo smakelijk dat je het gelijk wilt uitproberen! Ik ga je zeker "volgen".

    BeantwoordenVerwijderen