30 oktober 2014

Op vakantie!

Dit keer geen verhaal over een product of een gerecht. En dit keer ook geen recept, die bewaar ik voor een ander moment. Dit keer een echt reisverhaal van het slakje. Op 11 oktober ben ik namelijk samen met mijn "moeder slak" op vakantie gegaan en hebben "papa slak" achtergelaten.
We gaan de omgeving van Novi Ligure, Turijn en de Salone del Gusto bezoeken, ontdekken en vooral proeven.
De eerste stop is in Weil am Rhein waar we zullen overnachten. Na een prima diner, heerlijke plaatselijke wijn en een zibärtle (pruimen snaps) vallen we snel in slaap. Na een stevig ontbijt vertrekken we zondag naar Italië.
Rond lunchtijd zijn we net Milaan gepasseerd en voelen er weinig voor om bij Autogrill te gaan eten. Op goed geluk de snelweg dus maar af bij Gropello Cairoli. Het kleine plaatsje lijkt, op een paar oude mannen bij het cafe na, uitgestorven. De paar eetgelegenheden die er zijn, lijken zich tevens in diepe rust te bevinden. Met één uitzondering namelijk die van ristorante/pizzeria Al Capriccio. Het restaurant zit vol met Italiaanse families die er genieten van de zondagse pranzo. Gelukkig is er nog plaats en kunnen we ons wijden aan hun specialiteit vis. Na enkele stukken pizza bianca en marinara, een salade, fritto misto en orata al sale stappen we voldaan in de auto voor de laatste etappe van de heenreis.


De reis verloopt soepel en al snel arriveren we bij Cascina degli Ulivi midden in de heuvels van Novi Ligure. Deze wijnboerderij van Stefano Bellotti is sinds 1984 totaal biologisch dynamisch en heeft naast 20 hectare wijngaarden, 10 hectare groenten en graanvelden, 1000 fruitbomen, een paar koeien, geiten en vele kippen, hanen en ganzen. En dan laat ik de katten en twee honden nog achterwege. 
Dit is een agriturismo zoals een echte agriturismo hoort te zijn. Hier geen mooie luxe kamers, geen zachte bedden, dekbedden, luxe badkamers, zachte handdoeken en zwembaden. Nee dit is een boerderij! Alles is beperkt tot het hoog nodige, de kippenstront moet je van de buitenstoelen halen, de torren uit de douche en de blubber van je schoenen. Maar wat een rust, toewijding en liefde krijg je ervoor terug, een continue gevoel van totale geluk. 
Na een kleine verkenningstoer worden we buiten verrast met een wijnproeverij inclusief lekkere hapjes waaronder de zelfgemaakte kazen. 
We proeven de Gavi docg, filagnotti en a demua. Het begint nu toch echt wat frisser te worden en worden binnen verwacht voor het diner. Met nog twee Italianen zijn we de enige gasten en we voelen ons nu al een met al het lieve jonge personeel dat hier met zo veel liefde en vol overgave werkt. 
Wat we te eten krijgen is heel wat meer dat slechts het hoog nodige. Al het eten komt van de eigen boerderij en is overweldigend. We krijgen een paprika salade, een groentetaartje, ravioli met rundvlees, gestoofde trippa in tomatensaus en aardappelen en een crème karamel toe. De wijnproeverij stopt niet en we gaan verder met Mounbe en Nibio. Wat een eten, wat een wijnen, wat een feest. Maar het feest is nog niet voorbij. De koffie, grappa en rum, eentje die je nog nooit hebt geproefd, komen op tafel. De vakantie is echt begonnen. en zo ook een heerlijke nachtrust.


 Geen opmerkingen:

Een reactie posten