12 november 2014

Cardo Gobbo of toch maar liever geit

Wat gaat de tijd snel. Morgen begint de Salone del Gusto wat dus inhoud dat we alleen vandaag nog de omgeving kunnen ontdekken. Maar wat gaat het worden vandaag? We kiezen voor Nizza Monferrato. We willen wel eens zien waar de cardo Gobbo vandaan komt en tenslotte worden ze in oktober ook nog geoogst. De grote bleke kardoen is een ware delicatesse in deze omstreken en wordt graag rauw gegeten bij de bagna cauda (warme dip van knoflook, ansjovis en olie). Aangekomen in Nizza Monferrato is er alleen geen spoor te bekennen van de gobbo. Wel overal mooie affiches dat er midden november een groot eetfestijn is. Omdat we de groente toch niet mee kunnen nemen en we ook niet hier gaan koken, laten we de distel voor wat het is. We gaan een kijkje nemen bij pasticceria Marabotti en bij de slager Vittorio e Loredana. Vooral bij het zien van deze vleeshouwer vergeten we de cardo Gobbo snel. Vittorio e Loredana heeft namelijk zijn eigen Piemontese veestapel en weet dus precies welk stukje vlees van welke koe komt. Ook in Italië is dit tegenwoordig redelijk uniek. Buiten  zijn eigen rundvlees heeft de slager nog meer soorten vlees, wild en gevogelte, alles lokaal.


Na het zien van al het lekkers stappen we weer de auto in. Wat ook weer een plezier is, want rijden tussen de wijnvelden is een feestje op zich. Niet ver van Nizza Monferrato ligt Rocchetta Palafea. Om daar te komen mag mijn Panda weer laten zien wat voor een kanjer hij is. We gaan namelijk knap de hoogte in. Het is het startpunt van de route die je door het Robiola kaasgebied leidt en welke eindigt bij Roccaverano. Een schitterende route maar niet een die we vandaag gaan rijden, ik heb mijn portie nauwe bergweggetjes wel even gehad. Chiesa della ss. Annunziata is ons doel. Hier heb je een schitterend uitzicht over Langa Astigina - Val Bormida, schitterende wandelpaden en rust...complete stilte.

De stilte wordt verstoord door het geknor van onze magen. Nu wil het geluk dat hier niet ver vandaan het plaatsje Calamandrano ligt. Echt een geluk is het ook weer niet, want uiteraard had ik dit vanochtend al gezien. Op naar Bianca Lancia dal Baron, een in deze omstreken geliefd restaurant. Tomtom laat ons al snel weten dat we er zijn. Maar dat moet een vergissing zijn? Zo aan de kant van de weg, wat industrie en een huis? Er staan wel veel auto's aan de kant van de weg en er is nog maar een plekje. Snel de auto neerzetten en maar eens een kijkje nemen. En inderdaad, tomtom heeft het goed. Hier is het restaurant van de familie Gallese.


We gaan naar binnen en komen in een grote balzaal vol met etende en lachende Italianen. De rust van zo juist is hier ver te zoeken, maar er voor terug krijgen we een ontzettende aardige kokende familie. Er is gelukkig nog een tafeltje vrij en we krijgen het menu te horen. Er is veel, allemaal traditionele gerechten en ongetwijfeld allemaal even lekker. Je hoeft alleen maar links en rechts van je te kijken en je ziet allemaal vrolijke gezichten. We maken een keuze en voordat het glaasje dolcetto d'alba is ingeschonken, krijgen we al een klein hapje. Het is een quenelle robiola kaas met een zoete paprika marmelade. Wat is deze kaas toch heerlijk. Italianen eten snel en veel tijd om nagenieten is er dan ook niet. De antipasti worden gereserveerd; carne cruda battutata al coltello en peperoni con salsa piccante. Het handgesneden rauwe vlees is van een goede kwaliteit en er is weinig kookkunst voor nodig. Al is het vlees wel perfect op smaak gebracht. De paprika vergt wat meer kookkunst en vooral de salsa. Al vaker hebben we dit gerecht besteld en elke kok heeft een eigen variant bedacht. Hier zijn het de olijven die overheersen. Zoet, zout, pikant, heerlijk.


We worden als prinsessen behandeld en hebben de interesse van de meeste gasten. Waar komen we vandaan, hoe komen we hier en hoe vinden we het eten? Hier zijn nog de echte charmeurs te vinden en we genieten er dan ook nog eens heerlijk van. Waar we zeker ook van genieten, zijn de secondi. Inmiddels komt Beppe namelijk aan tafel en serveert coniglio alla erbe en de goulash all'Italiana. Het is goed van kwaliteit, simpel en eenvoudig.


Het is zo gezellig hier dat we gewoon nog niet weg willen. En hoewel we vol zitten, gaan we toch nog voor een semifreddo en een frutta macedonia.  De semifreddo is, ondanks de rijke chocolade saus, erg luchtig en licht. Het verse fruit is vers maar om nu nog aardbeiden te eten? Doet een beetje te veel aan de zomer denken.


Na de koffie, een dikke kus van Beppe en een uitgeleide van oudere Italiaanse mannen, verlaten we Bianca Lancia. We komen hier absoluut ooit eens terug. En dit keer niet om het eten maar om de fantastische sfeer.

Het is inmiddels al knap laat en echt veel energie hebben we niet meer. Maar om terug te gaan naar de hotelkamer, dat zien we ook niet zitten. Dus we kiezen Asti uit als bestemming voor onze volgende stop. De stad is een bekende en dus een goede reden om wat etalages te gaan bekijken. Als snel staan we oog in oog met de torta del Palio. Gaan we nu toch bij Giordanino naar binnen voor een stuk chocolade en amaretto taart? Nee, we zitten echt vol en bereiden ons liever voor op onze cena bij taverna di Fra Fiusch.

We drinken nog wat en rijden daarna richting Revigliasco Torinese, Moncalieri. Net onder de rook van Turijn. Alleen de route naar de taverna ziet er niet erg bekend uit. En dat terwijl we al eerder hier gegeten hebben. Dat het een vervelende weg de hoogte in is, dat weet ik, maar zo smal? Gelukkig na wat angstige momenten, bereiken we de bekende parkeerplaats. We zien nu dat mijn lieve tomtom vanavond besloten heeft eens een lekker snel weggetje binnendoor uit te zoeken. Hoogstwaarschijnlijk vanwege de drukte op de weg. In iedergeval terug pakken we de meer gangbare weg.
Als we de auto uitgaan, naderen er steeds meer auto's allen op zoek naar een plekje. Fra di Fiusch gaat namelijk precies om 20.00 uur open en rond dit tijdstip wordt het kleine dorpje opeens een stuk drukker. Zonder een reservering gaat het je dan ook niet lukken om hier een plaatsje te bemachtigen. Tegelijk met drie Italianen gaan we de zaak naar binnen en krijgen een plekje naast elkaar. Na hen een fijne avond te wensen, gaan we ons richten op de menukaart.


Terwijl mams al haar keuze heeft gemaakt, heb ik ook nu weer problemen dat te doen. Gelukkig helpt Pamela Conti me en is de keuze toch nog snel gemaakt. Ook de wijn laat ik aan Pamela over. Het wordt een Barbera d'Asti van Bric dei Banditi, een wijn  die overal goed bij past. Zeker smaakt die heerlijk bij de, niet bepaald kleine, amuse. Gebakken wilde paddestoelen op een romige polenta. De avond kan al bijna niet meer stuk.

Ugo Fontanone, de chef, gaat door met het vertonen van zijn kunsten. En spoedig arriveren daar de antipasti; vitello tonnato della tradizione en cardo con fonduta e tartufi. De vitello die heeft geen woorden nodig, de blik zegt al genoeg. Het kardoen gerecht is vingerlikkend lekker. Zachte haast zoete kardoen, romige kaassaus en dan nog de aardse truffel, zo ongelooflijk lekker. Maar wat zijn de porties toch groot.


Liviu, onze ober, komt aanzetten met onze primi. Alleen al de geuren van de risotto met pompoen, toma en amaretto koekjes en de tajarin (geel van de eierdooiers) met verse porcini zijn verrukkelijk. De smaak is zo mogelijk nog beter. Ondanks dat de porties ook hier weer enorm zijn, gaat het bord van mijn pasta gerecht helemaal schoon terug naar de keuken. Het is simpelweg te lekker om ook maar een kruimel te laten liggen. Van Liviu krijg ik een schouderklopje, brava!


Maar uiteraard zijn we nog niet klaar en de secondi arriveren. Filetto di Cervo con cioccolato e frutti rossi en capretto al forno. De filet van het hert is perfect rosé gebakken en het zoete van de chocolade is een combinatie uit duizenden. Het is zo lekker dat mijn moeder de laatste stukjes vlees, welke ze niet meer op kan, eigenlijk in haar handtas zou wil meenemen. Ook de geit uit de oven is simpelweg perfect. Fantastisch vlees, perfect op smaak, niets meer en zeker niets minder. En ook nu weer laat ik mijn bord glashelder achter. Wat nu zelfs een buiging van de ober oplevert. En dat terwijl ik gewoon genoten heb.

Ook al klinken de dolci heel verleidelijk, we kiezen alleen voor een espresso. Er kan echt niets verder meer bij. Na de complimenten overgebracht te hebben aan Pamela verlaten we dit unieke restaurant op deze schitterende plek. Waggelend en ontzettend gelukkig lopen we naar de auto en rijden heel rustig terug naar het hotel. Wat een mooie afsluiting van een mooie vakantie periode. De Salone del Gusto kan nu echt gaan beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten