12 november 2012

22 Oktober - de omgeving van de Barolo


Na een nachtje slapen, gaan we er weer vol tegen aan. Deze maandag zijn we gereden naar Bra, de stad waar het Slow Food hoofdkantoor is gevestigd.  Uiteraard een kijkje genomen bij de Osteria Boccondivino, die helaas gesloten was op maandag. Na een heerlijke espresso doorgereden naar de Universita degli Studi di Scienze Gastronomiche in Pollenzo. Was ik maar 10 jaar jonger! Dit is een droom om hier een studie te doen. Mochten er mensen zijn die met financieel willen ondersteunen? Ik kan dan nu nog een studie van een jaar doen, sponsoren? Echt wat heerlijk om zoveel jonge mensen vanuit heel de wereld te zien die toekomst zien in een eerlijke en duurzame voedselmarkt.

Onze maagjes begonnen echter al aardig te knorren en in Pollenza is niet veel te vinden op maandag. Dus hup de auto in en naar Alba gereden. Daar gegeten bij Osteria del Theatro. De konijn in Barolo wijn was boterzacht, heerlijk.Maar deze wijn is om te drinken nog lekkerder. Dus via de schitterende wijngaarden belandden we in het plaatsje Barolo waar ook het wijnmuseum is gevestigd. Het museum is laagdrempelig en zeer modern opgezet, een aanrader. Nog leuker is het om daarna een tasting te doen van een paar Barolo's, waar iedereen dan ook zichtbaar van genoot. Omdat ik toch nog moest autorijden heb ik het gehouden bij een glaasje Barolo Chinato. Deze dessertwijn bevat een gedeelte gedistilleerde alcohol waar diverse kruiden in zijn opgenomen. Hieronder is het kruid China Calissaia, waar de naam is vanaf geleid. Van origine een medicijn maar nu vooral lekker met chocolade en met een mooie kaas! 

Zo rond de klok van acht is het elke avond weer tijd om een hapje te eten. Helaas was er wat misgegaan met de reservering Ristorante Consorzio. De gastheer was zeer onvriendelijk en wilde geen oplossing zoeken. Gelukkig had het restaurant waar we later de week zouden eten nog een plaatsje vrij om 21.30 uur. Antiche Sere is aan de andere kant van de stad dus hup de auto weer in. De keuze was perfect. Dit is een osteria uit duizenden. Alles klopt, de bediening, het eten, de oude opa achter de bar. Zelfs de huiswijn uit een karafje is een topwijn. Wij begonnen met een antipasti schotel en die was groots, zowel letterlijk als figuurlijk. We kregen geroosterde paprika met ansjovis, quiche met prei, salade met peer, walnoten en parmigiano, verse geitenkaas en een verse worst van het varken met gekookte stukjes aardappel erin.  De meeste van deze producten hadden het Slow Food presidium logo. Daarop volgde gnocchi met gorgonzola en tajarin met porcini. De vitello (kalfsvlees) en coniglio (konijn) waren heerlijk secondi piatti. Als contorni hadden we een heerlijke mix van groenten. De panna cotta als dessert werd gedeeld en de grappa en amaro waren de echte afsluiters. We verheugden ons al op het weerzien later in de week.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten