19 november 2012

27 Oktober - Salone del Gusto, de laatste dag


Na heerlijk geslapen te hebben, stappen we zaterdag in de auto op weg naar de laatste dag Salone del Gusto. Wat willen we nog doen, wat willen we nog zien en wat willen we nog kopen? We besluiten om nog eens door heel Italië te lopen, beginnend bij Val d'Aosta. We genieten nog van al het lekkers wat voorbij komt en onze mondjes blijven open en dicht gaan. Inmiddels herkennen we al aardig veel mensen en maken nu gezellig overal praatjes. We voelen ons echt een beetje Italiaans.


Bij de boekwinkel van Slow Food mag ik mijn verjaardagscadeau uitkiezen. Ik mocht 17 boekjes met traditionele recepten uit de verschillende regio's van dit mooie land uitzoeken. Ik zal mijn woordenboek bij de hand moeten houden want allen zijn in het Italiaans. Wat een mooi cadeau! Gelukkig kunnen we deze zware vracht laten staan en aan het eind van de dag ophalen.
In de middag staat onze laatste tasting " Terra Madre network: de lagune van Torre Guaceto" op het programma. Deze "food community" is gesitueerd rond het natuurreservaat Torre Guaceto nabij Brindisi in Puglia. De community bestaat uit boeren, vissers, wijn- en olijfboeren/producenten. We krijgen uitleg over de totstandkoming van deze succesvolle samenwerking en over de schitterende natuur met de verschillende inwoners. Uiteraard proeven we ook van het resultaat dat de samenwerking oplevert. We krijgen brood en friselle (harde ronde broodjes) gemaakt van tarwe van het ras Senatore Cappeli, belegd met de Fiaschetto tomaatjes (Presidia). Vanuit de wateren rond deze lagune krijgen we mul geconserveerd in olie en sardine. Ook proeven we heerlijke artisjokken welke tevens zijn geconserveerd in Oro del Parco extra-vergine olie. Deze olie wordt gemaakt van de Ogliarola Salentina en Cellina olijven welke groeien aan oude traditionele bomen. Bij dit alles krijgen we, ook hier weer, 4 wijnen te proeven allen gemaakt van de inheemse druiven Susumaniello, Negroamaro en Ottavianello.  De wijnen dragen de namen Tenuta Serranove Fiano, Torreguaceto Decla 10, Torreguaceto Sum 09 en Megramano Torreguaceto Vigna Agricole Vallone. Wordt dit natuurreservaat onze volgende vakantiebestemming? Als het aan dit lekkers ligt, zekers!Na nog wat kraampjes bezocht te hebben, realiseren we ons dat we aan ons bezoek echt een einde moeten gaan maken. Maar niet zonder nog eens ergens heerlijk te gaan eten. We kiezen voor het restaurant van de alliance Slow Food koks.
Overigens zijn er in Nederland (Amsterdam) ook wat restaurants aangesloten bij deze alliance en zij zullen op de Salone op 28 oktober acte de présence geven. We komen de koks dan ook allemaal tegen op de beurs. Zo zijn dit de koks van Al Bacaro, Merkelenbach en Toscanini. En uiteraard zijn mijn grote voorbeelden en vrienden Fabio en Laura van Pianeta Terra ook aanwezig. Last but not least zijn Gianni en Gessica van Casa del Gusto ook aanwezig. Deze winkel levert aan hen enkele schitterende Presidia en Food Community producten. Gelukkig kunnen wij als consument ook hier kopen en het is dan ook mijn absolute favoriete winkel. Casa del Gusto zit op de Kerkstraat 121 in Amsterdam.
Wij zijn nu nog in Italië en genieten dus nog even van wat Italiaanse koks met enkele invloeden/producten van het Terra Madre netwerk ons aanbieden. Zo beginnen we met wat oesters van mijn dierbare Jan en Barbara. Daarna krijgen we spaghetti met een heerlijke ansjovis saus en een lasagne van vis. Vervolgens krijgen we gebakken vis en Baccala  (gezouten kabeljauw) met groenten en  speck. Al deze producten zijn op de Salone te vinden. Het voelt echt als een galgenmaal, maar wel een heel lekker maal. Tijdens dit heerlijke diner ontmoeten we twee leuke Italianen uit Turijn en delen buiten onze adressen nog heerlijke koekjes uit Sicilië. Uiteraard gekocht op de Salone.Een beetje verdrietig verlaten we de beurs en spreken met elkaar af dat we hier over twee jaar weer present zijn.
Voordat ik dit verhaal beëindig, wil ik jullie toch nog wat producten noemen waar ik van kan gaan genieten in Nederland. Zo heb ik o.a. de volgende producten gekocht: Rapa di Caprauna (witte raapjes), Sardine essiccata tradizionale del lago d'Iseo, filetto coregone, filetto cavendano allen van Pescatore Soardi Nando. Acqua di fior d'arancia amaro (sinaasappelbloesem water) en chocolade van Guido Gobino en van Domori. Heel veel bonen soorten waaronder Roveja di Civita di Cascia, Fave Cottora dell'amerino en Fave di Carpino, cicerchia de Serra de Conti, Fagiolino di Sorana, Ceco Nero delle Murgia Carsica en uiteraard Fagiolina del Trasimeno. Capperi al sale van Caravaglio, de heerlijke pomodoro fiaschetto di Torre Guaceto en Aglio rosso di Nubia. Ook heb ik weer een voorraad sauzen gekocht bij de vissers "Orbetello Pesca Lagunare" en hun heerlijke gedroogde kuit van harder genaamd Bottarga en filetto di Cefalo affumicato. Overigens zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen mocht je op vakantie zijn in Toscana.Mandorla di Noto en Pistacchio di Bronte.
Naast nog vele, vele andere heerlijke zaken van zoet tot hartig, van sterk alcoholisch (grappa en genepi )tot fruitig en mild, heb ik mijn boekenkast ook weer aardig gevuld met schitterende uitgave van de Slow Food Editore  (uitgeverij).

Buiten iedereen op de beurs, van boer tot producent, van Slow Food vertegenwoordiger tot de scholieren, wil ik vooral mijn lieve mam bedanken voor deze fantastische week!

 
1 opmerking:

  1. Beste Manon, Las dit artikel leuk. Ben erg benieuwd wat je uiteindelijk vond van de producten die je hebt meegenomen. Las ook dat je Cicerchia ( http://delevie.nl/product/cicerchia-di-serra-de-conti-bonen-uit-serra-de-conti/ ) had gekocht. Grappig ben net begonnen deze erwten te gaan importeren uit de Marken

    BeantwoordenVerwijderen